NORVÈGE - PROVENCE

17. mai tale 2013

Kjære barn, unge og voksne

Gratulerer med dagen!

17. mai er en av de beste dagene i året, jeg har så mange gode minner knyttet til den. 

Når man er liten og bor i Norge er det en helt fantastisk dag som man gleder seg veldig lenge til, selv om man blir tvunget til å ha på seg finklær når man absolutt ikke vil! 

17 mai er først og fremst en dag for å hedre og hylle Norge

17 mai er en fest for heile landet der vi feier at vi fikk egen grunnlov og og vi bør minne oss selv om at denne friheten vår må vi passe godt på. I dag tar mange av oss som en selvfølge verdier som demokrati, likestilling, frihet, og det å få lov til å feire 17 mai.

Vi har ikke lov til å glemme at det ikke alltid har vært slik. Under Andre Verdenskrig for eksemplel, var det forbudt å feire 17.mai, og også det å gå i tog og tilg med det å kle seg i norske farger 

Noen former for markering av dagen ble likevel gjennomført i protest.

I 1941 ble det f.eks. lagt blomster på Wergelandsstatuen hele dagen, til tross for massiv tilstedeværelse av hird og politistyrker og to tross for mange arrestasjoner. Det ble også hengt blomster i Wergelandsveien – på skiltene som bar veiens navn: Ved frigjøringen 8. mai 1945 ble flagget derfor et ekstra sterkt symbol på Norges frihet 

Forfatteren Henrik Wergeland (1808-1845) ble kalt «17. mai-kongen» mens han levde. Wergeland var en av de første som jobbet for å gjøre 17. mai til en festdag. Han holdt den første 17. mai-talen i 1833. Han skrev også den første nasjonalsangen for barn, "Vi ere en nasjon vi med".

Frihet er dyrebart, det visste både våre forfedre som kjempet for den og vi må aldri glemme deres offer som har resultert i at vi har denne årlige nasjonale festdagen for å hedre kongeriket Norge. I og med at vi er i her Provence synes jeg at vi skal også hedr de unge franske menn som reiste herfra helt til Narvik og som klarte å vinne det første allierte slaget under anne verdensktig i April 1940 ! Den første gangen jeg feiret 17 mai her i Provence, hadde jeg den store ære å møte et par av disse krigsveteranene.

Det som jeg synes er noe av det fineste med 17 mai er at i motsetning til mange utenlandske nasjonaldager feires ikke 17. mai med militærparader, men med lokale barnetog og musikkorps som marsjerer sammen. 

Også er det den dagen det blir solgt mest is i Norge, og det har nok vi alle noen herlige minner om! 

Forreste, visste dere at:

- 17 mai 1970, seilte Thor Heyerdahl ut fra Marokko med papyrusbåten Ra II for å krysse Atlanterhavet? Han prøvde å knytte de søramerikanske indianerne sammen med de gamle sivilisasjonene i Afrika og Midtøsten.

- 17 mai 1995, Jacques Chirac ble innsatt som Frankrikes nye president, det brakte tydeligvis lykke for han ble gjenvalgt i 2002.

17. mai 1864 ble «Ja, vi elsker» framført for første gang på Eidsvoll i forbindelse med 50-årsjubileet til Norges grunnlov.

Visste dere også at:

Det største 17. mai-toget i utlandet, med flere tusen deltagere hvert år, finner sted iKøbenhavn, hvor det organiseres av den norske Sjømannskirken.

Vi er ikke så mange her på Country Club i Aix en Provence, men 17. mai er Nasjonaldagen vår, bursdagen til landet vårt, og uansett setter vi stort pris på alles nærvær

Jeg vil minne dere på at Foreningen Norvege Provence sitt formål er å fremme utvikling av kulturelle, intellektuelle og kunstneriske bånd mellom Provence og Norge og å fremme vennskap mellom Norge og Frankrike, spesielt Provence. Det er vanskelig å fremme vennskap mellom Norge og Frankrike dersom det er kun nordmenn tilstede

Derfor er jeg veldig glad for at det er en fin blanding av nordmenn of franskmenn her idag.

Et veldig godt eksempel på det beste av fransk og norsk kultur er Rene Rougier. Mange kjenner sikkert til Chateau Simone, som lager den beste vinen i hele Provence, men ikke så mange vet eieren er ganske norsk. Jeg takker min venn Rene og hans kone Monique for deres nærvær her i dag.

Det er folk som har vært med før og andre som er med for første gang. Jeg oppfordrder alle til å prøve å glemme sjenerthet og flauhet og prøve å snakke med hverandre mest mulig. Det er ikke alltid lett, men det går faktisk bedre og bedre med litt trening!

For å avslutte vil jeg gjerne lese opp hilsenen vi har fått direkte fra Det Kongelige Hoff i Oslo

QUOTE

ASSOCIATION NORVEGE-PROVENCE

V/FORMANN ÅSA AGDESTEIN

VI TAKKER MEDLEMMENE AV ASSOCIATION NORVEGE-PROVENCE OG LES ANCIENS COMBATTANTS DE NARVIK FOR HYGGELIG HILSEN I ANLEDNING

NORGES NASJONALDAG OG SENDER VÅRE BESTE ØNSKER TIL ALLE SOM ER SAMLET TIL FEIRING AV DAGEN PÅ COUNTRY CLUB I AIX EN PROVENCE.

                                                                 HARALD R       SONJA

UNQUOTE

                                    Åsa Agdestein

                   Talen ble oversatt og lest på fransk av Camilla Øy